HUN ENG
Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont
"Az élelmiszertudomány, eredetvédelem, a szőlészeti és borászati kutatások szolgálatában"

 

Az Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont célja az élelmiszertudományokhoz köthető különböző tudományágak és technológiák - élelmiszer analitika, molekuláris biológia, mikrobiológia, műszer-fejlesztés és élelmiszerbiztonság - tudományos alapjaira épülő kutatás-fejlesztés megvalósítása és technológia-transzfer közvetítése az élelmiszeripar különböző szereplői felé. Mint meghatározó kutatási bázis, a rendelkezésre álló tudásközponti kutatási kapacitás és a megvalósuló tudástranszfer biztosításával segíti partnerei K+F lehetőségeinek növelését, innovációs képességének fejlesztését, közvetetten pedig gazdasági potenciáljuk erősödését.

 

A Tudásközpont működésének egyik alappillére olyan speciális termék- és műszaki-bioanalitikai fejlesztések megvalósítása, amelyek új funkcionális élelmiszerek, bioszenzorok és analizátorok kidolgozására irányulnak. A Tudásközpont regionális elhelyezkedéséből adódóan az Egri és Tokaji borvidékek szőlészeti és borászati kutatásfejlesztésében is jelentőséggel bír. Elsősorban a szőlő és a bor, mint élelmiszer biztonságosságához köthető környezetkímélő növényvédelmi problémák, valamint a védett eredetű borok analitikai vizsgálatai képezik kutatásainak tárgyát.

 

Az élelmiszertudományokban, szőlészetben és borászatban folytatott kutatási és innovációi, hazai és nemzetközi kapcsolati révén a Tudásközpont régiós és országos szinten is az Eszterházy Károly Egyetem meghatározó szerepét hivatott erősíteni. A kutatási tevékenység központjában az élelmiszerbiztonsági és növényvédelmi technológiai fejlesztések, műszaki-bioanalitikai és élelmiszertermék fejlesztések és bor eredetvédelemi vizsgálatok állnak különböző kutatási programokra építve.