HUN ENG
Az Egerfood Kft projektjei
Lupinus albus alapú funkcionális tejipari élelmiszertermékek kifejlesztése, aminosav és biogén amin bioszenzorok létrehozása a fehérjetartalom minőségi kontrolljára

 

 

A pályázat azonosítója: GOP-1.1.1-11-2012-0074

 

A projekt időtartama: 2012. szeptember 01- 2014. november 30.

 

A projekt összköltsége: 105 667 600,-Ft

 

A támogatás mértéke: 70 %

 

A projekt rövid leírása:

 

Az elmúlt években az EGERFOOD Kft. szakemberei átfogó vizsgálatokat indítottak a Lupinus Albus Nelly termesztésére és funkcionális élelmiszerként való hasznosíthatóságának vizsgálatára. Megállapították, hogy a fehérjetartalom 40-45% is lehet és a szójával szemben a kedvező rosttartalom is magasabb. A magas fehérjetartalomnál talán még fontosabb, hogy a csillagfürt-magvak fehérjetartalmának közel 100%-a az emészthető fehérjék közé tartozik, ellentétben a szója 50-60% közötti értékével. Jelen projektben laboratóriumi, félüzemi és üzemi szinten valósítják meg olyan ízesített joghurtok kifejlesztését, melyek fehérjetartalma 100%-osan csillagfürt eredetű. A joghurtok fejlesztése csillagfürtből, valamint csillagfürt-fehérjekivonatokból vízzel, édes savóval, savanyú savóval készült szuszpenziók joghurt kultúrával való beoltásával, ízesítésével fog történni.
A kifejlesztett joghurtok beltartalmi értékének kémiai vizsgálatával, valamint a fehérjetartalom egy- és kétdimenziós elektroforetikus vizsgálataival kívánják bizonyítani az előállított új funkcionális élelmiszertermékek kimagasló rosttartalmát, kiváló fehérje- és aminosav-összetételét. Az EGERFOOD Kft. szakemberei nagy tapasztalatokkal rendelkeznek bioszenzor-fejlesztések területén. A pályázati munka keretében célul tűzték ki a csillagfürt-joghurt technológiai prototípusok mellett a joghurtok minőségének nyomonkövetésére alkalmas lizin-oxidáz és glutamát-oxidáz enzimeken alapuló specifikus lizin és glutaminsav bioszenzorok kifejlesztését. A csillagfürt alapú termékek kimagasló lizin- és glutaminsavtartalmukkal tűnnek ki, melyek igen fontos esszenciális aminosavak. A joghurt-termékek eltarthatóságának mérésére a fehérje-romlási folyamatok termékeit kívánják bioszenzorikus mérési módszer fejlesztésével kontrollálni, mely putreszcin-oxidáz és diaminoxidáz-szenzorok fejlesztését fogja jelenteni a biogén aminok mérésére.