HUN ENG
Élelmiszer-analitikai kutatások
Élelmiszer-alapanyagok és -termékek főkomponens-vizsgálata klasszikus analitikai módszerekkel végezhetők el. Az ilyen irányú kutatásainkkal komplex képet kaphatunk élelmiszereink minőségéről, beltartalmáról.

 

Tudásközpontunk fő kutatási irányvonalai az élelmiszer-analitika területén:

  • Élelmiszerek feldolgozás hatására bekövetkező változásainak vizsgálata, prebiotikus szénhidrátok hevítés hatására történő lánctöredezésének vizsgálata, mechanizmusuk tanulmányozása;
  • Analitikai módszerek fejlesztése az élelmiszerek toxikus és élettanilag fontos mikroelem-összetételének meghatározására és vizsgálatára;
  • Kromatográfiás módszerfejlesztés növényvédőszerek, mikotoxinok és biogén aminok vizsgálatára és meghatározására
  • Növényi hatóanyagok biológiailag fontos komponensek kinyerésének módszerfejlesztése;
  • Antioxidáns-aktivitás meghatározásának módszerfejlesztése különböző természetes eredetű élelmiszer komponensek esetében;
  • Módszerfejlesztések gyógynövények és fűszernövények hatóanyagtartalmának vizsgálatához;
  • Borok aromakomponenseinek, fenolösszetételének, színanyaginak és mikroelem-tartalmának vizsgálata;
  • Közeli infravörös spektroszkópiai (NIR) módszerek fejlesztése élelmiszerek főkomponens-analíziséhez;
  • Gázkromatográfiás módszerek fejlesztése élelmiszerek zsírsav-összetételének meghatározásához, transz-zsírsavak kimutatása;
  • Kromatográfiás módszerfejlesztés élelmiszerek fehérjekomponenseinek aminosavösszetétel-meghatározásához;
  • Zsír- és vízoldható vitaminok, táplálékkiegészítők alkalmazhatóságának vizsgálata funkcionális élelmiszerekben;
  • Analitikai módszerfejlesztés mézek és propolisz bioaktívhatóanyag-tartalmának meghatározásához.