HUN ENG

Élelmiszer-analitikai kutatások

Élelmiszer-alapanyagok és -termékek főkomponens-vizsgálata klasszikus analitikai módszerekkel végezhetők el. Az ilyen irányú kutatásainkkal komplex képet kaphatunk élelmiszereink minőségéről, beltartalmáról.

Élelmiszer mikro- és molekuláris biológiai kutatások

Intézetünk több, egymáshoz kapcsolódó kutatási irányt is képvisel e területen.

Növényi kórokozó mikro- és molekuláris biológiai kutatások

Kutatásaink fő irányvonalát képezik az élelmiszer biztonságosságához köthető növényi kórokozó mikroorganizmusok populációgenetikai, filogenetikai és rezisztenciabiológiai vizsgálatai mellett a szőlőkórokozó gombák azonosítása, tüneti és morfológiai vizsgálata, valamint a szőlő aszúsodásban szerepet játszó, elsősorban botrítisz mikrobióta vizsgálata is.

Mikrobiológiai alapú emésztési modell kutatások

Az emberi szervezeten kívüli, de annak tulajdonságait szimuláló, kísérleti úton kifejlesztett emésztési modellünk megfelelő analitikai technikákkal pontosan jellemzett, megismételhető eredményt ad.

Bioszenzor-fejlesztési kutatások

A bioszenzorok speciális, szelektív kémiai érzékelők. Napjainkban fokozódik az igény a terepi és üzemi körülmények között használható, hordozható mérőrendszerek fejlesztésére, amelyekkel nagyszámú minta egyszerű és gyors elemzése lehetséges. Intézetünk jelenleg az enzim- és antitest alapú szenzorok fejlesztésével és kutatásával foglalkozik.