HUN ENG
Nemzetközi Lisztharmat Nyári Egyetem
Tudásközpontunkban idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Nemzetközi Lisztharmat Nyári Egyetem.

 

Az Eszterházy Károly Egyetem Kutatási és Fejlesztési Központ Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontjának (EKE KFK ÉBT) társszervezője ismét a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézete(MTA ATK NÖVI) volt.

 

A nyári egyetem megnyitójára 2016. augusztus 1-jén hétfőn került sor az KFK konferenciatermében. A rendezvényt Dr. Liptai Kálmán, ideiglenes intézményvezető nyitotta meg, majd Dr. Kiss Levente, az MTA ATK NÖVI igazgatója és Dr. Váczy Kálmán Zoltán, az EKE KFK főigazgatója köszöntötték a résztvevőket. A vendégek az Egri borvidékről is meghallgathattak egy rövid ismertető előadást Hegyi Ádám borász tolmácsolásában, majd maguk a résztvevők mutatták be egymásnak kutatási területüket.

 

Fotó: Pintér Aliz

 

A keddi napon kezdetét vette a szakmai program: a több mint tízezer vadon élő és termesztett növényfajt megbetegítő lisztharmatgombákról a három hazai oktató mellett két német, két japán és egy francia kutató tartott előadásokat. E jelentős termésveszteséget előidéni képes kórokozókról még mindig nem teljesek az ismereteink, így kutatások kiemelten fontos.

 

Fotó: Simkó Gergely

 

Az oktatók mellett a nyári egyetem diákjai is lehetőséget kaptak, hogy előadóként egy-egy nemzetközi szakcikket feldolgozva prezentációt tartsanak, majd a publikáció eredményeit közösen megvitassák a többi résztvevővel. Idén a hallgatóság kétharmada külföldről érkezett: Azerbajdzsánból, Olaszországból, Ausztriából, Kínából, Szlovákiából, az Egyesült Királyságból, Csehországból és Lengyelországból is jelentkeztek egyetemi hallgatók és fiatal kutatók.

 

Ahogyan a korábbi években is, úgy idén is kiemelt helyet kapott a programban a gyakorlati oktatás. Tudásközpontunk molekuláris és mikrobiológiai, valamint növénykórtani laboratóriumaiban különböző mikroszkópos és molekuláris biológiai módszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők.

 

Fotó: Kakuk Dániel

 

A program záróestje során a hallgatók egy kvíz-játék keretein belül mérték össze megszerzett tudásukat.

Az esemény hivatalos weboldala: http://pmildewschool.uni-eszterhazy.hu/