HUN ENG
Agrárkutatási projekt előkészítése Tokaj-Hegyalján
Az Eszterházy Károly Főiskola tudásközpontjai átfogó termőhely minősítést célzó, alkalmazott kutatást készítenek elő a Tokaj-hegyaljai Mádon.

A kutatók arra kíváncsiak, hogy a Mád környéki kiválasztott termőhelyek földtani, talajtani, klimatológiai és növényélettani adottságai miként jelennek meg a szőlő és a bor minőségében, beltartalmi értékében. A Szepsy Borászat által nemesített Furmint klónszelekció termőhelyi alkalmasságának vizsgálata kiemelt jelentőséggel épül be a kutatás célkitűzéseibe.

 

Fotó: Stratcomm


A 48 hónaposra tervezett kutatás technikai támogatására összetett terepi adat-felvételezésre alkalmas monitoring hálózat valósul meg. A kutatás nemzetközi szinten is jelentős nóvumokkal kecsegtet. Egyrészt komoly előrelépést jelent a tudományos alapú termőhely lehatárolásban, másrészt jelentős hozzáadott értéket képvisel az agrár-régiómarketingben, ezáltal az egyes csúcsborokat produkáló termőhelyek a tudomány eredményei által is alátámasztottan tölthetik be kivételes szerepüket a magas beltartalmi értékű és különleges ízvilágú aszúborok előállításában.

 

A projekt a TÁMOP 4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0003 azonosítójú, "Az Eszterházy Károly Főiskola Tudásközpontjainak fejlesztése a Tokaji borvidék nyújtotta kutatás-fejlesztési problémák tükrében" című pályázat keretében valósul meg.