HUN ENG
XVIII. Szőlészeti és Borászati Konferencia
2017. április 5-7. között immár tizennyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az egri Szőlészeti és Borászati konferencia.

 

Az Eszterházy Károly Egyetem Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpontjának szervezésében megvalósuló rendezvény színvonalát neves külföldi előadók is emelik, továbbá borkóstoló mesterkurzusok is színesítik a szakmai programok palettáját. A rendezvény során a résztvevők előadásokat hallhatnak a szőlő tőkebetegségeivel, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma betegséggel, további szőlészeti-borászati kutatásokkal és aktuális tudomány- és támogatáspolitikai kérdésekkel kapcsolatban.

 

A rendezvényhez kapcsolódik az európai szőlészeti-borászati kutatási együttműködést reprezentáló WINETWORK konferencia, illetve az Egerben kialakítandó Szőlő-bor Kiválósági Központ projektnyitó eseménye.

 

Regisztráció és részletes információk a XVIII. Szőlészeti és Borászati Konferencia weboldalán.

 

PROGRAMTERVEZET


2017. április 5. szerda

14:00 - 15:30 Előadás: Antonio Carraro ültetvényápoló erőgépek és Rinieri munkaeszközök gyakorlati bemutatója
  Előadó: AGROLÁNC Kft.
  Helyszín: Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Eger, Kőlyuktető

 


2017. április 6. csütörtök
Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. Díszterem

 

08:30 - 10:00 Regisztráció  
10:00 - 10:30 Megnyitó: Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora
Dr. Váczy Kálmán Zoltán, a Kutatás és Fejlesztési Központ főigazgatója

 

WINETWORK szekció

Levezető elnök: Dr. Váczy Kálmán Zoltán

 

10:30 - 11:10 Előadás: Dr. Florence Fontaine, Vincenzo Mondello, Reims-i Egyetem
A szőlő tőkebetegségek tudományos kutatásának aktuális helyzete
11:10-11:30 Előadás: Dr. Laura Mugnai, Firenzei Egyetem, Olaszország
A szőlő tőkebetegségeinek kezelési lehetőségei az ültetvényekben
11:30 - 11:50 Kávészünet  
11:50 - 12:10 Előadás: Dr. Andreas Kortekamp, Növényvédelmi Intézet, DLR Rheinpfalz, Németország
Szőlőtőke elhalás: hatóanyagok és megelőzési módszerek Németországban
12:10 - 12:30 Előadás: Dr. Cecilia Rego, Lisszaboni Egyetem, Portugália
A szőlő szaporítóanyagok növény-egészségügyi minőségének növelése, mint a fenntartható szőlőtermesztés kihívása
12:30 - 14:00 Ebédszünet  
14:00 - 14:40 Előadás: Francois-Michel Bernard, Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Franciaország
A szőlő aranyszínű sárgaság tudományos kutatásának aktuális helyzete
14:40 - 15:00 Előadás: szervezés alatt
15:00 - 15:20 Szünet  
15:20 - 15:40 Előadás: Dr. Valerio Mazzoni, San Michele-i Agrárintézet, Edmund Mach Alapítvány
Vibrációs interferencia alkalmazása a rovarkártevők elleni védekezésben
15:40 - 15:50 Előadás: szervezés alatt
16:30 - 17:30 Borkóstoló Bükk, Eger, Mátra, Tokaj
16:30 - 17:30 St. Andrea MasterClass ZÁRTKÖRŰ A Macok Bisztró és Borbár szervezésében
17:30 - 19:00 Vacsora  

 

 
2017. április 7. péntek
Helyszín: Eszterházy Károly Egyetem, Eger, Eszterházy tér 1. Díszterem

 

Támogatói Szekció

Levezető elnök: Téglás-Kovácsné Szováti Katalin

 

09:00 - 10:30 Támogatói szekció: A rendezvény Arany és Ezüst fokozatú támogatóinak bemutatkozó előadásai - részletes program hamarosan
10:30 - 10:50 Szünet  

 

Növényvédelmi technológiai Szekció

Levezető elnök: Burghardt Natasa

 

10:50 - 11:20 Előadás: Dr. Hoffmann Péter, BASF Hungária Kft.
Napjainkra megoldottá vált a lisztharmat előrejelzése
11:20 - 11:50 Előadás: Dr. Ember Ibolya, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Tudományos és Innovációs Igazgatóság
Szőlő Aranyszínű sárgaság: a betegség járványtani elemei Magyarországon
11:50 - 12:50 Előadás:

Nikolas Juretic, Simonit & Sirch Preparatori D'Uva

Új metszési eljárás kidolgozása tekintettel a szőlő tőkebetegségeire

 

Poszter Szekció

Levezető elnök: Dr. Varga Balázs

 

12:50 - 15:00 Poszter szekció  
12:50 - 15:00 Ebédszünet  

 

Eszterházy Szekció
Levezető elnök: Dr. Ruszkai Csaba

 

15:00 - 15:20 Előadás: Dr. Váczy Kálmán Zoltán, Eszterházy Károly Egyetem
Szőlő-bor kutatási kiválósági központ Egerben
15:20 - 15:40 Előadás:

Dr. Lakatos László, Eszterházy Károly Egyetem

Szőlőfajták klímaérzékenységének vizsgálata hazai borvidékeken

15:40 - 16:00  Előadás: Dr. Ruszkai Csaba, Eszterházy Károly Egyetem
Termőhely kutatások szerepe a szőlészeti-borászati márkaépítésben
16:00 - 17:00 Egri Bikavér Borkóstoló az Egri Borút Egyesület szervezésében

 

 
   
A szervezők fenntartják a programváltoztatás jogát!

 

 

A WINETWORK projekt az Európai Unió Horizon 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának finanszírozásában, a 652601 számú támogatói szerződés keretein belül valósul meg.