HUN ENG
Magyar Tudomány Ünnepe
A Magyar Tudomány Ünnepének rendezvénysorozatához a Kutatási és Fejlesztési Központ idén egy tudományos előadássorozattal kapcsolódik. A "Szőlészeti és borászati kutatások interdiszciplinaritása" című programra 2016. november 11-én kerül sor.

 

A KFK által tervezett program a klímaváltozás, a tudomány és a társadalom kapcsolata valamint az interdiszciplináris kutatások témakörében a KFK-ban felmerülő kurrens problémákat taglalja.


A program a szőlészeti-borászati vonalon a szőlő rezisztencia nemesítés, a klímaváltozás és a szőlőtermesztés összefüggései, illetve a terroir kutatás témaköröket öleli fel. Mindhárom tématerület szervesen illeszkedik az utóbbi évek nemzetközi trendjébe.


Míg hazánkban a kommunizmus időszakában a szőlészeti kutatások szinte csak a szőlő rezisztencia kutatás témakörében jelentek meg, a rendszerváltozás után a minőségi szőlőtermesztés megjelenésével az ilyen irányú kutatások hanyatlásnak indultak. Dr. Zsófi Zsolt előadása e folyamatok mögött megbúvó tágabb társadalmi és piaci okokat tárgyalja. Bemutatja a rezisztencia nemesítés kezdeteit, fontosabb eredményeit és az ezzel kapcsolatos fogyasztói és társadalmi elvárásokat, valamint az eredmények jelenkori hasznosíthatóságát.


Dr. Nagy Richárd előadása a klímaváltozás és szőlőtermesztés kapcsolatait tárja fel. és megmutatja, hogyan mérsékelhetők a klímaváltozás hatásai agrotechnológiai beavatkozások által. A változó klíma ugyanis egyre nagyobb kihívások elé állítja a szőlő-bor ágazat résztvevőit. Megváltozik az egyes termőhelyek karaktere, ezáltal változást idézve elő a szőlő élettani folyamataiban, a termés minőségében és a bor karakterében is.


Dr. Pál Károly és Lovas Miklós előadása bemutatja azokat az analitikai és mikrobiológiai vizsgálati módszereket, amelyek segítségével választ keresünk arra, hogy egy ültetvény talajtani, éghajlati és mikrobiológiai adottságai milyen mértékben járulhatnak hozzá a bor egyediségéhez, vagyis „terroir" jellegének kialakításához.


A szőlészeti-borászati kutatásokról szóló beszámolókat Hegyi Balázs és Dr. Kovács Gergely társadalom-földrajzi illetve orvostudományi vonatkozású előadása egészíti ki.

 

Program:

09:30 - 09:35 Dr. Liptai Kálmán: Megnyitó
09:35 - 09:55 Dr. Zsófi Zsolt: Szőlő rezisztencia nemesítés és társadalompolitikai vonatkozásai
09:55 - 10:15 Hegyi Balázs: A Tokaji borvidék térinformatikai keretrendszerének kialakítása
10:15 - 10:30 KÁVÉSZÜNET
10:30 - 10:50 Dr. Nagy Richárd: A klímaváltozás és a szőlőtermesztés összefüggései
10:50 - 11:10 Dr. Kovács Gergely: Bor és egészség: kardiovaszkuláris kórképek és a bor egészségőrző hatása
11:10 - 11:30 Dr. Pál Károly és Lovas Miklós: Terroirkutatás az analitikai kémia és mikrobiológia eszközeivel